Školu zdravej klímy na Lomnickej ulici dokončia v tomto roku

02.03.2012 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 1. marca (TASR) - Vlani spustený environmentálny projekt, zámerom ktorého je prestavba Základnej školy na Lomnickej ulici vo Vranove nad Topľou na Školu zdravej klímy, bude ukončený v septembri tohto roka. Hodnota projektového rozpočtu, ktorý financuje stavebné úpravy školského objektu, pomocné práce či nákup a inštaláciu nových energetických zariadení, je približne 107.000 eur.
Ako informoval manažér projektu Pavol Kaňuch, na jeho realizácii sa podieľa občianske združenie Ľudia a voda Košice s mestom Vranov nad Topľou pomocou získaných, ako aj vlastných zdrojov. Spoločným cieľom oboch partnerov je prebudovať spomínanú ZŠ na školské zariadenie disponujúce technologickými inováciami, ktoré prispejú k znižovaniu emisií skleníkových plynov a úsporám v jej energetickom hospodárstve.
"V rámci plnenia špecifického cieľa, Tepelno-izolačné opatrenia, sa v júli až auguste 2011 zrealizovala výmena 27 okien a dvoch vchodových dverí na budove ZŠ. Súčasťou tejto aktivity bolo tiež úplné odstránenie a zamurovanie piatich okien na chodbe školy, respektíve zmenšenie jedného okna v kotolni za účelom zníženia tepelných strát objektu," vysvetlil Kaňuch s tým, že v jednej z tried došlo zároveň k zníženiu stropu v dôsledku jeho zateplenia izoláciou z ovčej vlny.
Súčasťou rekonštrukčných prác realizovaných počas uplynulého leta bola v interiéri aj výmena starších nevyhovujúcich svietidiel za nové žiarivkové. V septembri došlo následne k zatepleniu vonkajších stien školy a sokla, na ktoré sa použila izolácia z polystyrénu, styrodoru, ale aj technického konope. V tomto roku je v pláne pokrytie stien ZŠ silikónovou a marmolitovou omietkou.
Kľúčovou aktivitou projektu bola vlani podľa Kaňucha zmena vykurovacieho systému školy. Predchádzalo jej odstránenie starých akumulačných pecí a inštalácia nových oceľových rozvodov kúrenia a 23 radiátorov s termostatickými hlavicami.
"Druhou časťou prebiehajúcej modernizácie bola v auguste 2011 inštalácia tepelného čerpadla systému zem-voda s výkonom 20,7 kW a jeho následné uvedenie do prevádzky," priblížil manažér projektu s tým, že toto zariadenie bude produkovať teplo počas budúcej vykurovacej sezóny už s pomocou nového zemného kolektora, ktorý uvedú do prevádzky v tomto roku. Súčasťou environmentálneho projektu, ktorý ukončia v septembri 2012 je podľa Kaňuchových slov aj školský ekovýchovný program a viacero prednášok určených pre širokú verejnosť.
 

Vyberte región